Hva tenker jeg på i dag da tro. Jeg sitter her foran datamaskinen og spekulerer litt i mange forskjellige retninger. Jeg drømte mye rart forrige natta f.eks. men ingenting som var så spesielt så jeg husker alle detaljer og kan skrive om det i en ny blogg.

Det skjer saker og ting rundt i verden selvfølgelig. Flere storheter og kjente person har gått bort den siste tiden. Nå sist lukket Fidel Castro – tidligere president på Cuba – øynene for siste gang. Det er bare litt over en måned siden kongen i Thailand døde – og der nede er landet i landesorg i et helt år fremover. Kongen i Thailand var en meget mektig mann og var sett opp til av de aller fleste.

Vinter og sport

Men det skjer jo andre ting i verden som sprer mer glede enn død og bortgang. Vintersporten er i gang.  Nå i helgen er det full fart i alle grener av vintersporten. Sikkert veldig mange av dere som følger med på dette. Jeg selv liker mange av vinteridrettene, men har ikke hatt tiden til å sette meg ned og se enda så langt denne vinteren.

Vinter og sport

Magnus Carlsen holder på å forsvare sin verdensmester tittel i sjakk i New York. Det nærmer seg slutten på de normale partiene de spiller og så langt er det helt jevnt mellom Magnus og hans motstander Sergej Karjakin. Det gjenstår kun 1 parti og det er uavgjort etter de forrige 11 partiene. Etter det skal de eventuelt spille hurtigsjakk, lynsjakk eller Armageddon. En vinner skal kåres!

Advent

Holdt jammen på å glemme at vi allerede er inne i adventstiden. Søndag 27 november var første søndag i advent 2016.Første søndag i advent er den første av fire søndager som markerer ventetiden før juledagen 25. desember.

Hva er egentlig adventstiden? Advent markerer ventetiden før juledagen 25. desember, som i kirken regnes som fødselsdagen til Jesus. Selve ordet advent stammer fra latin og betyr ‘å ankomme’. I Den norske kirke er det vanlig å oversette advent med ‘Herren komme’.

Hvilken dato er søndagene i advent?

Datoen for første søndag i advent kan variere fra 27. november til 3. desember. Andre søndag i advent kan variere fra 4. til 10. desember, tredje søndag i advent fra 11. til 17. desember, mens datoen for fjerde søndag i advent varierer fra 18. til 24. desember.

Dersom julaften er på en søndag, er denne siste søndag i advent.

Tenner levende lys

Norge er det vanlig å markere adventssøndagene med en lysestake med fire stearinlys. Første søndag i advent tennes det første lyset, og for hver adventssøndag tennes et nytt lys. Lysene er enten hvite eller lilla, som er den liturgiske fargen i adventstiden. Fjerde søndag i advent er alle fire lys tent.

Det er også vanlig at skoler og barnehager har adventskrans og lyser opp mørketida med adventslys i ukene før skolens juleferie.

Julestjerne i vinduet

En lysende julestjerne i vinduet og pyramide-staker i vinduskarmene er også tradisjonell adventsdekorasjon i tiden fram mot jul, som alltid er to til fire dager etter vintersolverv.