Sitter og tenker på hva er egentlig en DAB radio. Hva er så spesielt med den at de vil kutte ut de gode gamle Am/Fm senderne som har fungert i mange år. Og det har da ikke vært så store problemer med dem?  Ikke som er offentlig kjent i hvert fall. Det er allerede mange land både i Europa og Asia som benytter denne teknikken for å sende sine radiosendinger.

Bokstavene DAB står for Digital Audio Broadcasting, som igjen betyr sending av radio med digital lyd og tilhørende datatjenester.

Først på lufta med DAB

Utviklingen av DAB startet på 80 tallet, men ble ikke noen kanaler eller noe før på 90 tallet. Norge og NRK (Norsk Riks Kringkasting) var først ute med en DAB kanal midt på året i 1995. Radiokanalen NRK Klassisk var første kanal i verden. BBC og Svensk Radio var bare noen måneder etter med sine første DAB kanaler. Etter dette har mange land fult etter og åpnet sine DAB signaler.

Raskere og bedre radio

radio

DAB kan tilby flere radioprogrammer innenfor samme frekvensradius enn det den analoge FM-radioen kunne klare. DAB er mer robust med hensyn til støy og lyttekvalitet for lyttere på mobilt utstyr. DAB sørger raskere for å justere kvaliteten dersom kvaliteten på signalene synker. Og vil på den måten gi bedre kvalitet enn de gamle FM signalene. FM signalene var sakte og trege i forhold og det var ofte man fikk sus og støy på mobile enheter.

Hvem har vel ikke opplevd nettopp at kanalen forsvinner når man kjører bil, eller man hører på radio via mobil telefonen og øreplugger.

2017 og ha det bra FM

Norge først ute igjen. Denne gangen med å annonsere at FM signalene vil forsvinne i løpet av 2017. Som første land i verden. Dette ble bestemt allerede i 2011 og har skapt en del frustrasjon for landets innbyggere. Det er jo da fortsatt ganske mange FM radioer rundt omkring som nå da bare blir til elektronisk søppel! Det som har blitt kritisert er momentene som dekning, beredskap, forbrukernes rettigheter, og kostnader.

Arbeidet med å slukke FM nettet startet allerede i januar måned i Nordland fylke og vil fortsette gjennom hele året. Eller helt tyst vil det ikke bli. Lokale radiostasjoner vil fortsatt benytte nettet, men ingen nasjonale kanaler vil lenger sende via dette nettet.

Lydkvaliteten

Lydkvaliteten varierer avhengig av bitrate brukt og lydmateriale. De fleste stasjoner bruker en bitrate på 128 kbit / s eller mindre med den MP2 audio codec, noe som krever 160 kbit / s for å oppnå oppfattede kvalitet FM. 128 kbit / s gir bedre dynamisk område eller signal-til-støy-forhold enn FM-radio, men et mer utflytende stereobilde, og en øvre grensefrekvens på 14 kHz, noe som tilsvarer 15 kHz fra FM-radio. Men “CD-kvalitet” lyd med MP2 er mulig “med 256 … 192 kbps”.

DAB+

En oppgradert versjon av systemet ble lansert i februar 2007, som kalles DAB +. DAB er ikke videre kompatibelt med DAB +, noe som betyr at DAB-only-mottakere er ikke i stand til å motta DAB + sendinger. Imidlertid kan kringkastere blande DAB og DAB + programmer inne i samme sending og så lage en progressiv overgang til DAB +. DAB + er omtrent dobbelt så effektiv som DAB, og mer robust.

Mer enn 30 land benytter DAB-sendinger, og flere land, som Norge, Storbritannia, Australia, Italia, Malta, Sveits, Nederland og Tyskland sender DAB+.