Heisann.

Da var jeg her igjen med bloggingen eller artikkelskrivingen min. Denne runden vet jeg egentlig ikke helt hva jeg skal skrive om, for det er jo så mye rart som skjer rundt omkring i verden og i Norges land at man kan jo bli «rar i hodet» av å tenke på alt som skjer.

Jo nå har jeg det – litt om en epost jeg også fikk. Men heldigvis så havnet min epost i spam filteret mitt – det var nok for meg i hvert fall til å slette den direkte uten problemer.

Kriminalitet

Hvorfor driver noen med kriminalitet i forskjellige former? Vi lever i et land hvor alle har det bra – spesielt i forhold til mange andre i fremmede land. Men det er selvfølgelig også mennesker utenfra som bedriver kriminalitet inn i Norge. Det aller siste som beskrives i massemedia nå er epost kriminalitet – igjen! Denne gangen (som så mange ganger før) så kommer det en epost fra en offentlig etat hvor det ser ut til å komme en privat beskjed til deg med ordre om å gjøre et eller annet.

Denne gangen ønsker de kriminelle å se ut som om de representerer skatte etaten og på den måten forsøker de å få tak i informasjon om din private bank ID. Får de tak i den så kan de jo logge inn i dine private områder både bank og andre offentlige steder.

 

Slik ser emailen ut som mange har mottatt de siste dagene.

Skatteetaten understrek i massemedia at de aldri vil be om noen form for informasjon via epost på denne måten. Og du skal aldri verken trykke på linker i slike eposter, svare på dem – kun slette de direkte for å hindre å bli infisert av noe eller å oppgi noe informasjon.

Skulle skatteetaten be deg om noen informasjon vil det skje via deres sider Altinn hvor du først må logge inn med dine private passord. Men skatteetaten vil aldri sende deg en link (lenk) i en epost og be deg logge inn via den linken.

Har du ved en feil oppgitte noen form for informasjon via slike linker, så gå tilbake til dine sider og bytt passord og privat informasjon så snart som overhodet mulig. Sperr også aller helst tilhørende kort og benytt andre kontoer enn det som informasjonen du har oppgitt er knyttet til. Ta gjerne kontakt med banken din og be om hjelp også snarest mulig for å sikre deg.

Hvordan beskytte seg

Hvordan beskytte seg

Spørsmålet man alltid vil stille seg dersom man blir utsatt for slikt eller etter at man leser om slikt er jo – er jeg godt nok beskyttet eller hvordan kan jeg beskytte meg best mulig for å bli utsatt for slikt? Det er noen forholdsvis enkle regler for å beskytte seg grunnleggende mot angrep på din computer.

– Ha alltid Brannveggen i din computer slått på

– Ha alltid installert antivirus program og sørg for at de er oppdatert. De kriminelle som benytter slikt er raske med nye saker så oppdatering er meget viktig.

– De samme regler gjelder for antispyware programvare

– Hold ditt operativsystem oppdatert

– Vær forsiktig med hva du laster ned

– Slå av computer når den ikke benyttes på lengre tid (lengre tid er f.eks. også over natten)

Med en del slike grunnleggende saker så har du i hvert fall gjort jobben til de kriminelle noen hakk vanskeligere. Ha en fin dag der ute!