Da er det straks klart for den tiden på året! Følger du med meg? Ja jeg tenker på den søte juletiden som vi går inn i nå snart. Tiden da alle er snille og gode og alle gjør alt godt for årets tidligere synder – tror de da i hvert fall. Har du noen gang tenkt på hvor forskjellig julen er i de forskjellige landene i verden? Jeg har heller ikke tenkt mye på det tidligere men det var noen tanker som ramlet ned i meg her om dagen – og nå siger det ut en blogg om tankene her merker jeg – det bare måtte ut selv om jeg egentlig ikke er noen julemann!

Vrolijk Kerstfeest!

I Nederland får barna pakker den 5. desember. I løpet av den dagen har Sorte Per, som er julenissens medhjelper, levert gavene i en kurv utenfor døren. På gavene henger det små vers som julenissen har signert. Om kvelden spiser de kaker og pakker opp gavene. Før de legger seg fyller barna skoa sine med gulrøtter, og setter dem ut til julenissen. Dagen etterpå er det spennende å se om nissen har vært og tatt gulrøttene, og lagt igjen noe annet godt eller en liten pakke.

Julegave i rødt papir

Den 24. desember går mange katolikker til midnattsmesse. Etterpå spiser de ferskt brød sammen med familien og venner. Dagen etter spiser mange kalkun eller kanin, og barna får lov til å spise godterier og kaker som henger på juletreet.

Pozdrevlyayu s prazdnikom

Pozdrevlyayu s prazdnikom

Fyrverkeri

I Russland feirer de julaften 7. januar. Julaften blir ikke feiret på samme måte i Russland som i Norge. Det er ikke vanlig å gi hverandre gaver til jul. De pynter ikke husene til jul og de har ingen spesiell fest på julaften – da spiser de helt vanlig mat. De som er troende går i kirken på kvelden. Nyttårsaften feirer de derimot stort ved å gi hverandre gaver, lager fest, spiser god mat og sender opp raketter. Russisk nyttårsaften blir på en måte mye lik vår julaften. Etter den vestlige kalenderen feirer de nyttårsaften natt til 1. januar, og etter den julianske kalenderen feirer de nyttårsaften 13. januar – så i Russland feirer de faktisk nyttårsaften to ganger!

Asia

Kiker vi litt nedover til Asia er det lett blanding i jula – noen feirer stort mens andre feirer overhodet ikke.

Julefeiringen på Filippinene er noe helt spesielt. Jula er årets høydepunkt for millioner av katolikker i landet, og forberedelsene begynner allerede i september! Da blir gatene dekorert med elektriske lys, og varehusene blir det spilt julesanger i flere måneder.

Mens Thailand bryr seg ikke om julen i det hele tatt annet enn i områdene der det finnes utlendinger.

GOD JUL

Så har vi selvfølgelig hjemlandet her da og alle de forskjellige tradisjonene vi har. Ta bare i matveien – hva spises i de tusen hjem til julemiddagen? Det kommer jo alt an på hvor i landet man kommer fra hvilke tradisjoner man har. Alt fra Ribbe, svinestek, pinnekjøtt, fisk, medisterkaker, kjøttkaker, julepølser i forskjellige former og fasonger og alt tilbehør. Alle deler av landet har sine tradisjoner.

I førjulstiden er det jo adventstiden og julekalenderen da. Det er jo en fin og stemningsfull tid inn mot julen. Mange lager seriøse og store julekalendere, mens andre bare kjøper sjokolade kalendere og noen bare bruker lotteri kalendere.