Da er det straks klart for den tiden på året! Følger du med meg? Ja jeg tenker på den søte juletiden som vi går inn i nå snart. Tiden da alle er snille og gode og alle gjør alt godt for årets tidligere synder – tror de da i hvert fall. Har du noen gang tenkt på hvor forskjellig julen er i de forskjellige landene i verden? Jeg har heller ikke tenkt mye på det tidligere men det var noen tanker som ramlet ned i meg her om dagen – og nå siger det ut en blogg om tankene her merker jeg – det bare måtte ut selv om jeg egentlig ikke er noen julemann!

Spania

Om du hadde bodd i Spania eller kanskje Portugal eller et land hvor de snakker spansk eller portugisisk, da hadde du nok kanskje sagt “Feliz navidad” til vennene dine rundt juletider. Det betyr nemlig “God jul” på spansk. Jula er full av tradisjoner, men vi feirer jula ulikt rundt omkring i verden.

Har du tenkt på at mange feirer jula helt annerledes enn hjemme hos deg? Kanskje du skulle foreslå å spise sniler på julaften, slik mange gjør i Frankrike? Da tror jeg både den ene og den andre ville kikket rart på deg og kanskje foreslått nærmeste galehus på juleaften for deg dersom du og alle dine venner og familie var kun etnisk norske.

Spania

Glædelig jul

I Danmark har de mange tradisjoner som ligner på de norske. Men de har en tradisjon med tøfler som ikke vi har. De siste ukene før julaften pleier nemlig barna å sette tøflene sine under vinduskarmen før de legger seg om kvelden. Hvis de har vært snille kommer julenissen om natten, og legger en liten gave i tøffelen. Gaven kan være en sjokolade, en liten ting eller en frukt. Hvis de ikke har vært snille får de en pinne eller stein i tøffelen i stedet.  Kjenner du noen dansker så spør de om de fortsatt gjennomfører en slik gammel tradisjon.

Merry Christmas!

Misteltein med rød sløyfe er en helt vanlig pyntegjenstand både ute og inne i England. Over døra henger de ofte en grein med misteltein. Om du møter noen i døra under mistelteinen, har du lov til å stjele til deg et kyss! Så da gjelder det å være på rett plass til rett tid, om du er litt forelska! I England har de også julebukker som synger på dørene, men de har også egne “Christmas carols”. Det er julekor som står i gatene og synger julesanger. På julaften henger engelskmennene opp julestrømpa, og gavene åpnes første juledag. Julemiddagen første juledag er ofte kalkun og «Christmas Pudding», som er en pudding med tørkete frukter, nøtter og ister.

t-santaclauscongress-denmark-hasseferrold1

De andre landene på den britiske halvøya feirer sine tradisjoner i samme stilen som de engelske. En skotsk venn av meg bekreftet nettopp dette for meg  J

Hyvaa joulua!

I Finland feirer de på en måte julaften to ganger. Første gangen er søndag før første advent –  da feirer de “Pikko-joulu” som er “lille-julaften”. Da pynter de et lite juletre med miniatyr-pynt, og spiser julemat. Den ordentlige julaften feirer de samme kveld som oss, 24. desember. Jula i Finland slutter 6. januar. Da er det “Trettondagen”, og juletreet bæres ut etter at barna har fått spist opp alle pepperkakene som har hengt på treet. Barna i Finland tror at julenissen bor nord i Finland, og det finnes faktisk en stor fornøyelsespark som heter “Christmas Land” nord for polarsirkelen.