Det er ikke lenge siden man brukte datamaskiner til alt mulig, men nå begynner nettbrett og hybrid maskiner å ta over mange av oppgavene. Dette er veldig praktisk, men det betyr jo at det blir stadig vanskeligere å bestemme hva man skal kjøpe når man må investere i noe nytt. Derfor har jeg satt meg ned og skrevet ned mine tanker om hva jeg mener er best. Jeg har ikke brukt tid på å skrive ned alle de tekniske detaljene, for om 1 måned så kan noe nytt komme på markedet. Fokuset er på funksjon mer enn spesifikasjoner.

Hva skal det brukes til?

Ser jeg den fete datamaskinen i en nettbutikk så klør det i fingrene. Ekstra stor skjerm, ekstra bra tastatur og fete ekstra dingser. Hvem vil vel ikke ha det? Problemet er at jeg må også være fornuftig. Jeg er ikke blitt millionær enda….

Jeg må være så fornuftig at jeg spør meg selv: hva skal jeg med teknologien. Jeg har en ganske ny, stasjonær spill PC. Den er satt opp helt perfekt til meg, med et skikkelig bra spilleutstyr. Når jeg tenker meg godt om, så er denne egentlig mye bedre enn det jeg kunne kjøpt i nettbutikken. Men nytt høres ofte bedre ut.

Hva skal det brukes til?

Noen spill krever fremdeles en stasjonær PC for å få den maksimale spill opplevelsen. Her snakker vi om god grafikk, utmerket lyd og rask behandlingstid. De som sier noe annet, spiller ikke mye! Men, andre spill er mindre krevende og man trenger ikke å sitte foran datamaskinen på samme måte.

Personlig gidder jeg ikke å sitte foran den stasjonære PCen når jeg skal spille forskjellige underholdningsspill som finnes som en app. Da er det mer behagelig å lene seg tilbake i sofaen eller godstolen med et nettbrett enn å sitte foran PC-skjermen.
Jeg bare venter på at mine favorittspill blir tilgjengelig som en app, med alle de funksjonene man har i dag. Det er nok ikke lenge igjen! Skal jeg spille taktiske spill og jobbe med store filer, tung grafikk, m.m. må jeg, foreløpig, bruke en god stasjonær pc.

Bærbar pc, hybrid pc eller nettbrett?

Slik utviklingen er nå så kan man si at: jo mer dingsen skal gjøre, jo mindre blir den. Dette er jo bra fordi vi mennesker ikke er skapt for å drasse rundt på tunge sekker fylt med teknologi for å gjøre hver minste ting. Hadde teknologien aldri utviklet seg videre fra de gamle Commandore maskinene, hadde bruksområdet fortsatt vært svært begrenset. Men ekspertene jobbet videre, profitt er en god motivasjonsfaktor, og laget flere og mer kompakte løsninger. De første bærbare datamaskinene, jeg husker faktisk dem, vil ingen i dag kalle en bærbar datamaskin. Men de var en begynnelse. I dag synes man at første generasjon nettbrett er helt utrolig tunge og upraktiske. Dette viser jo bare hvor mye som skjer på dette området.

Så det er litt vanskelig å si noe helt konkret om hva man bør velge. Personlig så avventer jeg litt og bruker ikke enorme summer på teknologi akkurat nå. De nye enhetene kommer til å bli raskere og bedre, og selv bare på et år så skjer det veldig mye. Så hvis du allerede har en bærbar enhet som fungerer, bør du smøre deg med tålmodighet. Legg pengene til side og spar opp til det neste nye.

Må man kjøpe noe nytt, fordi det gamle ikke fungerer, så må man se på hva man skal bruke den til, primært. Nå tenker jeg bare på de mobile løsningene. Er du opptatt av app’er, spill og moro, så er nettbrett helt klart den beste løsningen. Personlig foretrekker jeg Apple produkter fordi jeg har flere av dem og da er de lett å koble sammen.

Husk at mange skoler investerer i nettbrett nå fordi man kan gjøre akkurat det samme med nettbrett som man før gjorde med en pc. Word fungerer på nettbrett og det samme gjør de andre office type produktene som folk flest kjenner. Så elever kan skrive, lage presentasjoner og logge seg in overalt med en liten dings som ikke ødelegger ryggen deres.

Hybrid modellene, som er en slags kombinasjon mellom et nettbrett og en pc, er ikke noe jeg vil anbefale. Nå skjer det mye på den fronten og, som sagt, men foreløpig er ytelsen for dårlig. De har ikke alle de beste funksjonene til datamaskinen, så de er på mange måter en dårlig datamaskin. Så fungerer de noe dårligere enn ett nettbrett når du bruker de som bare nettbrett.

Utviklerne påstår at det er det beste av to verdener, men min erfaring foreløpig er at man har måtte inngå kompromiss på ytelse. Så da er det bedre å ha ett nettbrett og en pc.

Jeg har heller ikke tro på at dette er fremtiden. Jeg tror fremtiden ligger i nettbrett, men med tilleggs apper og tilleggs dingser. Så får vi se hva tiden viser. Ryktene sier at sjefen for Norsk Data sa den gangen man introduserte de personlige datamaskinene at ”Ingen privatpersoner vil kjøpe en datamaskin”. Ingen husker Norsk Data eller ND som det het, men folk flest har en datamaskin av et eller annet slag. Så jeg helt sikker kan jeg ikke være, men spør du meg hva jeg tror så er det nettbrett som gjelder.