Nyhetsbildet og korona

Vi vet jo alle at vi lever i en hverdag som ikke er så forutsigbar og blir i stadig mindre grad styrt av våre egne handlinger nå om dagen. Det har blitt mer og mer åpenbart at vi bare er brikker i et nyhetsspill hvor vi egentlig ikke har så veldig mye å si. Det siste året (snart) har nyhetsbildet vært preget av et onde som heter korona og det ondet har vært smurt over avisforsider så ofte at det virker som om hjernene våre har blitt like mye infisert av det som pusteorganene.

Jeg har ingenting imot at nyhetene reflekterer situasjon i verden og det er jo helt klart at dette viruset har vært viktig tema som må dekkes av mediene, men nå kjenner jeg at det bør nesten være en maksgrense på hvor mye slike nyheter skal versere i alt fra TV til nettaviser. Det er nesten ikke mulig å åpne en Internett side som ikke inneholder oppdateringer fra Folkehelseinstituttet, ofte bare kalt for FHI, og deres anbefalinger. Fint at vi har eksperter som utaler seg og forklarer oss hvordan vi bør forholde oss til denne nye hverdagen vår, men når man i tillegg opplever at informasjonen stadig endrer seg, nye momenter og aktører kommer inn og at det er vanskelig å filtrere ut hva som er relevant for en å gå etter, så skaper det mye mer kaos i hjernene vår enn klarhet.

Vaksinasjon som en redning

Vaksinasjon som en redning

Den siste måneden har stort sett alle som skriver om disse koronanyhetene vridd fokuset mot vaksinering og det er jo heldigvis en mye mer positiv nyhet enn selve smitten. Vi har i lang tid hatt en forventning om at alle skal få vaksine innen forholdsvis kort tid (selv om vi vet at det vanligvis tar årevis å utvikle det). Takket være enorm mobilisering i laboratorier verden rundt har det blitt utviklet og er på vei til å bli utviklet vaksiner som kan hjelpe oss å takle infeksjonen bedre. I det vi alle trodde at nå begynner vaksineleveringen i forventede mengder og at slutten på pandemien nærmer seg, ser vi at nyhetene nå begynner å omhandle forsinkelser i vaksinelevering, diskriminering av fattigere land, kontraindikasjoner, osv. Det virker som om dette temaet er fullstendig umettelig og kan komme til å fylle nyhetsbildet i lang tid fremover.

Å snu fokuset

Så her gjelder det å finne ut hvordan vi skal klare å ikke bli overmettet av all denne informasjonen og faktisk slutte å lese absolutt alt som omhandler dette teamet. For det er faktisk viktig å få med seg noen av oppdateringene knyttet til pandemien, men hvordan skal vi foreta utvelgelsen? Det tror jeg nesten er umulig, så en måte å håndtere det på er «å rense hjernen», ved å lese om noe annet innimellom disse artiklene. Dette får være en overlevelsesmetode frem til vi får noe annet som overvelder journalistene til de grader at de snur fokuset og redder oss ut av dette sirkuset. Vi får håpe at våren bringer oss ikke bare lysere tider, men også lystigere nyhetsbildet.