Vintersesongen er over mange steder allerede og sportene for årets sommersesong er i ferd med å komme i gang. Flere har allerede vært ute i mange konkurranser og har en meget lang sesong. Ikke bare er sesongen lang for dem i år, men de skal og hjem til Norge med store deler av verdenseliten og konkurrere i deres VM 2017. Om ikke du har skjønt hva jeg har på hjernen i dag så er det sykkel og sykkel løp jeg tenker på. De starter jo sesongen allerede i Januar med Tour Down Under og avslutter utover i oktober eller senere – oktober har Paris – Tours som noe av det siste i Europa i hvert fall.

Siste nytt

Det som satte meg på tankene om at sykkelsesongen er godt i gang var en seier til nordmannen Kristoffer Halvorsen i et sykkelritt i Belgia. Han kjører for Team Joker Icopal som er et norsk UCI kontinental-lag som har syklet som lag siden 2005. Herlig å se at norske ryttere og lag gjør det godt utover landegrensene.

Vi har jo en del proffsyklister som kjører for de beste lagene i verden, men det gror godt nedover på rang listene også – mange på vei oppover og mange har blitt nye proffer de siste årene. Den beste sesongen var 2016 sesongen med 12 profesjonelle norske ryttere. Årets sesong har en rytter mindre. Men det kan fort bli både 12 og enda flere de neste årene som sykler proff på de to øverste nivåene av sykkel.

Store løp

En av frontfigurene som sykkelproff fra Norge er jo Alexander Kristoff som sykler for Team Katusha – Alpecin. Han har så langt i år 4 etappe seiere og to sammenlagtseiere i etapperitt. Men det er jo fra nå og fremover at det virkelig kommer store ritt som alle ønsker å vinne.

Store løp

Først kommer alle vårklassikerne i Europa. Der har jo nettopp Kristoff gjort det meget tidligere sesonger. Så utover senvåren og sommeren kommer de tre store rittene. Giro d’Italia, Tour de France og La Vuelta Espana. Det er her alle gjerne vil vinne – det gir virkelig status i sporten og langt utover i verden. Norge har de siste årene fått mange seiere i f.eks Tour De France. Totalt er det fem norske sykkelryttere som står notert med etappe seiere i Tour de France.

Norske vinnere

Først ut var Dag Otto Lauritzen – han har en etappeseier i Tour de France, men han har også etappeseier i Vuelta Espana. De andre som har seiere er Kurt Asle Arvesen – han står med 1 fransk og 2 italienske seire. Edvald Boasson Hagen står med 2 franske og en italiensk seier. Alexander Kristoff står med 2 seiere i Tour De France. OG så har vi mannen som har aller flest seier av norske ryttere – Thor Hushovd. Han har seiere i alle de tre store tre ukers rittene – Italia – Frankrike og Spania. Henholdsvis 1 – 10 og 3 seiere. Men han har også flere trøyer fra disse rittene. Tour de France har han vunnet poengtrøyen (den grønne trøyen) to ganger og en gang poengtrøyen i Vuelta a Espana (her er den samme trøyen blåfarget).

Jeg håper vi får mange gode resultater av våre ryttere i år og de kommende sesongene. VM i Bergen på hjemmebane nå i 2017 skal bli utrolig gøy å følge med på.